Inspiraatio

E niin kuin Eileen ja E 1027

Eileen Gray oli arkkitehti ja suunnittelija, jonka tuottelias kädenjälki näkyi lukuisissa, edellä aikaansa olevissa kalusteissa. Näistä ehkä mieleenpainuvimman hän loi vuonna 1926, edelleen tuotannossa olevan pöydän E 1027.

Gray sai kasvatuksen aristokraattisessa irlantilaisskotlantilaisessa perheessä. Hän kävi taidekoulua Lontoossa, kunnes asettui vuonna 1902 Pariisiin ja valitsi opinnoissa pääaineekseen arkkitehtuurin ja muotoilun. Nuoren naisen tapaa päästä kouluun 1900-luvun alkuvuosikymmeninä paheksuttiin hänen miespuolisten kollegoidensa keskuudessa, jotka toisin kuin itseoppinut Gray, opiskelivat arkkitehtuuria muodollisen pohjakoulutuksen turvin.

E 1027 kuvataan usein Grayn suunnitteleman Bibendum-nojatuolin rinnalla, joita yhdistää putkirunko ja geometrinen, ympyröitä toistava muotoilu. Taustalla lisäksi Tube Light, niin ikään Grayn suunnittelema.

”To create one must first question everything”

Gray oli harvinaislaatuinen, sillä hän menestyi tuolloin miesvaltaisilla taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin aloilla. Hänestä kasvoi yksi vallankumouksellisten uusien suunnittelu- ja rakennusteorioiden johtavista edustajista, joka työskenteli tiiviisti modernin liikkeen merkittävimpien suunnannäyttäjien kanssa. Gray tutki, testasi ja suunnitteli kromi-, teräsputki- ja lasihuonekaluja vuodesta 1925 alkaen – samana vuonna kuin Mies van der Rohe ja Marcel Breuer ja paljon ennen Le Corbusieria.

Vuosina 1926-1929 Gray teki yhteistyötä modernistisen huvilan suunnittelussa ja rakentamisessa kumppaninsa, ranskalaisen arkkitehdin Jean Badovicin kanssa. Roquebrune-Cap-Martinissa Etelä-Ranskassa sijaitseva talo oli tulevaisuutta; siinä oli litteä tasakatto, vaalea, kulmikas ulkopinta ja lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, jotka tarjosivat esteettömän näkymän Välimerelle. Talo sai nimekseen E 1027, jonka kirjain- ja numeroyhdistelmä sisälsi salaisen koodin; E Eileenille, 10 Jeanille, 2 Badovicille ja 7 Graylle aakkosten alkukirjaimien järjestyksen mukaisesti.

Tähän kotiin Gray suunnitteli myös sisätilat ja huonekalut. Yksi hänen kestävimmistä suunnitteluistaan ​​on vuonna 1926 syntynyt ikoninen sivupöytä, jonka hän erään kertomuksen mukaan loi aamiaista usein sängyssä nauttineelle sisarelleen ja joka nimettiin E 1027-talon mukaan.

Korkeussäädettävä E 1027 suunniteltiin apupöydäksi esimerkiksi sängyn yhteyteen, josta aamupala olisi helposti nautittavissa. Kuva Pinterest.

Yksinkertaista, silmiinpistävän kaunista geometriaa

E 1027-pöytä on Art Deco -aikakauden harvinaisuuksia, sillä se istuu edelleen myös nykyaikaan. Karkaistusta lasista valmistettu kansi ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko sai inspiraationsa Marcel Breuerin Bauhausissa tehdyistä teräsputkikokeista. Pöydän suunnittelu oli ihailtavan yksinkertaista, silmiinpistävän kaunista geometriaa – vain kaksi ympyrää, joita yhdistää kaksi pystysuoraa viivaa. Se oli toiminnallisesti kekseliäs ja alleviivasi olemuksellaan Grayn muotoilufilosofiaa – pöydän haluttiin olevan monikäyttöinen, säädettävä, helposti siirreltävä ja aina ulottuvilla. Siten se toimisi niin kylpyhuoneessa kuin olohuoneessa, ja olisi aina täydellinen joko nykyaikaisten huonekalujen tai klassisempien kalusteiden rinnalla.

Gray, joka ei ollut koskaan kiinnostunut itsensä mainostamisesta, haalistui näkyvistä pitkän elämänsä viimeisten vuosikymmenien aikana. Pienet näyttelyt ja hänestä kirjoitetut artikkelit nostivat suunnittelijan kuitenkin jälleen yleisön tietoisuuteen 1960-luvun lopulla. Vuonna 1973 Gray ja Aram-huonekaluliikkeen perustaja Zeev Aram solmivat sopimuksen suunnittelijan kalusteiden sarjatuotannosta. Yhteistyö jatkui aina Grayn kuolemaan, vuoteen 1976 saakka. Aramilla on edelleen yksinoikeus Grayn mittavaan tuotantoon, jota valmistaa ja välittää ClassiCon.

E 1027 on yksi harvoista tuotteista, joita ei ole koskaan muutettu mitoituksen osalta. Gray piti ensimmäisen version pöydästä koko elämänsä ajan itsellään, kromaamalla sen toisinaan uudelleen ja korvaamalla alkuperäisen pleksilasin metallisella. Pöytä on kuulunut Modernin taiteen museon MoMA:n pysyvään kokoelmaan New Yorkissa vuodesta 1977 alkaen. Unohduksiin jäänyt ja pitkään autiona ollut E 1027-talo koki täydellisen muodonmuutoksen alkuperäiseen asuunsa ja aukesi suurelle yleisölle kesällä 2015.

Löydä tyylisi