Inspiraatio

Näin luot ulkotilasta toisen olohuoneen

Kaamosaika väistyy pitenevän päivän tieltä ja mekin täällä pohjoisessa pääsemme vihdoin nauttimaan auringon energisoivasta valosta. Suomen lyhyt kesä saa meidät samalla arvostamaan tätä mystistä vuodenaikaa, jolloin ulkona vietetään erityisiä hetkiä aina aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Vallitseva pandemia-aika on opettanut ihmisiä viihtymään jälleen kotona. Vaikutus näkyy myös sisustamisessa, jossa viihtyisien sisätilojen tyylin halutaan jatkuvan nyt saumattomasti ulos. Kyseessä ei ole mikään ohi kiitävä trendi, sillä Skannon ulkokalustemallistoissa on jo pidemmän aikaa tavoiteltu tinkimättömästi kodinomaista tunnelmaa ja erityistä tasapainoa sisä- ja ulkotilojen välille. Samalla tarjolla on moneen tyyliin ja budjettiin istuvia ulkokalusteita, joita on saatavana nopealla toimitusajalla, Quick Ship -tuotteina, sekä erityisesti asiakkaalle räätälöityinä kokonaisuuksina, jolloin toimitusaika on samaa luokkaa kuin normaaleissa kalusteissa.

Minotin Aston Cord -nojatuoli ja -rahi luovat seesteisen istuinkokonaisuuden pienempäänkin tilaan.

Oli kyse sitten parvekkeesta, terassista tai vaikkapa allasalueesta, ulkotilojen tärkein tavoite on tarjota erilaisia tapoja rentoutumiseen ja viihtymiseen.

Kun sisustussuunnittelijamme Nasti suunnittelee asiakkaalleen ulkotilaa, ottaa hän kalustevalinnoissa huomioon tilan koon, mallin ja tarkoituksen. ”Asiakkaan kanssa käymme kattavasti läpi muutoskohteeseen liittyvät toiveet tyylistä ja budjetista alkaen. Yksi tärkeimmistä asioista on hahmottaa tilan käyttötarkoitus ja siihen liittyvät erilaiset toiminnot, joita esimerkiksi terassin halutaan mahdollistavan asukkailleen aina alkukeväästä pitkälle syksyyn. Luontevimmalta tuntuva kokonaisuus syntyy usein nojatuolien ja sohvan ryhmästä, vaikka jo mukavista nojatuoleista ja sivupöydistä saa aikaan kiinnostavia istuinryhmiä esimerkiksi kapealle parvekkeelle tai terassille.”

B&B Italian Crinoline-tuolin korkeaselkäiseen malliin on saatavana sileä tai erityisen näyttävä punosrakenne.

Markkinointipäällikkömme Hanna pitää tuoleissa erityisesti punosrakenteista ja arvostaa kalusteissa yleisesti monikäyttöisyyttä. ”Kiinnostun pesämäisistä nojatuoleista ja sohvista, joissa voi todella ottaa rennosti.” Yksi Hannan lempikalusteista onkin B&B Italian valmistama koristeellinen ja näyttävä Crinoline-nojatuoli, joka soveltuu niin olohuoneeseen kuin pihallekin.

Kun kalusteiden materiaaleihin ja teknisiin ominaisuuksiin kiinnitetäänkin erityistä huomioita, korkealaatuisesti toteutetut ulkokalusteet muuttuvat luonnollisella tavalla eri tiloja yhdistäväksi lenkiksi. Samalla ulkokalusteet kasvavat ulos perinteisestä roolistaan ja tarjoavat jopa täysin uudenlaisia käyttötapoja paikasta riippumatta.

Glosterin tiikistä valmistettu runko on pääroolissa Bay-mallistossa, joka koostuu eri koon istuimista ja sohvapöydistä.

Suomen vaihteleva ilmasto luo kalusteille omat haasteensa, sillä niiden tulee kestää entistä enemmän lämpötilan- ja kosteudenvaihteluja. Vaikka monet valmistajien kalusteista ovat lähes huoltovapaita, ulkokalusteita koskee osittain samat säännöt kuin sisäkalusteita: verhoiluista on hyvä pyyhkiä nestemäiset tahrat pois tuoreeltaan ja säännöllinen imurointi vie pölyn ja irtolian mennessään. Valmistajien valikoimissa on usein tarjolla myös suojahuput, joita suositellaan käyttämään kalusteiden ollessa poissa käytöstä pidempään sekä talvisesongin ajan. Yksinkertaisiin huoltotoimiin kannattaa panostaa, sillä ne pidentävät ulkokalusteiden kauneutta ja ikää moninkertaisesti.

Vaativissa olosuhteissa testattu Gloster nostaa päätään tiimimme suosituksissa. Sen kestävät ja kauniit tiikkikalusteet sopivat helposti pohjoismaalaisiin pihoihin sekä terasseille. ”Olemme edelleen puukansaa ja entistä rohkeampia myös yhdistelemään eri puulajeja keskenään sisustuksessa. Tiikki on puulajeista erityisen upea, sillä se kestää lähes kaikkea ja kaunistuu vain ikääntyessään. Myös tuolien ja sohvien pehmusteisiin on tarjolla jokaisen tyyliin sopivia verhoiluja, jolloin oikeaa väriä voidaan etsiä vaikka sisätiloissa olevan sohvaryhmän verhoilukankaasta,” vinkkaa Skannon markkinointikoordinaattori Jutta.

Italialaisen Rodan valmistama Ombrina 001 – aurinkokatos siivilöi valoa kauniisti. Pienet pyörät helpottavat kevyen katoksen liikuteltavuutta.

Ympäristö asettaa omat vaatimukset ulkokalusteille, mutta se ei tarkoita, ettei mielikuvitusta ja luovuutta voisi käyttää.

Hieman toisentyyppistä kalustetyyliä edustavat yksinkertaiset, alumiinista ja teräksestä valmistetut terassi- ja puutarhakalusteet, jotka saavat eloisuutta kirkkaista sävyistä, mutta myös murrettujen sekä puhtaiden perusvärien yhdistelmistä. Tyyli istuu erityisen hyvin pelkistettyyn kotiin, jossa runsasmuotoisuuden edelle ajavat käytännöllisyys ja eleettömyys.

Sisustussuunnittelijaamme Leijaa viehättää ulkokalusteissa kovat materiaalit sekä veistokselliset muodot. Metalli ja kivi ovat hänen ehdottomia suosikkejaan lähes kalustetyypistä riippumatta. Mutta kun puhutaan sohvaryhmistä, olennaista ovat silloinkin mukavuus ja pehmeät, reilun kokoiset selkä- ja istuintyynyt. ”Vetoketjut helpottavat tässäkin tapauksessa tyynyjen huoltamista. Valmistajilta tilattavat uudet irtopäälliset muuttavat helpolla tavalla ulkokalusteiden ilmettä, mikäli kodin sisustuksen värimaailmaa halutaan jatkaa ulos.”

Ligne Rosetin Serpentine-istuimet saavat pehmeyttä metallirunkoon pujotelluista pehmusteista.

Sisustusarkkitehtimme Emma lisää, että ulkokalusteissa ei kannata enää vähätellä ulkonäön ja laadukkuuden merkitystä. Kalusteiden materiaalit ovat vuosien saatossa kehittyneet erityisen korkeatasoisiksi ja miellyttävän tuntuisiksi, jolloin ulkokalustuksesta voi luoda hyvin kodinomaisen tilan. Painoarvoa on tosin muullakin kuin istuinryhmällä. Esimerkiksi ladattavat, aurinkoenergialla toimivat ulkovalaisimet luovat oikeanlaisen tunnelman ja rajaavat aurinkovarjojen, mattojen ja sermien tavoin tilan toimintoja omiin alueisiin. Ulkotiloja saa somistettua viehättäviksi myös säänkestävillä piensisustuselementeillä, kuten kivestä valmistetuilla ruukuilla tai vaikkapa tunnelmallisella tulipesällä.

Skannon sisustussuunnittelijat ovat valmiina luomaan kanssasi persoonaasi sopivan ulkotilan, jossa viihtyy yksin rentoutuen tai isossa seurueessa juhlien. ”Terassin tai muunkaan ulkotilan ei tarvitse näyttää enää luonnottomalta, erilliseltä alueelta, vaan sisätilojen tyyliin sopivana toisena olohuoneena,” Emma kiteyttää lopuksi.

Gan Rugsin Garden Layers on monipuolinen kaluste- ja tekstiilimallisto, jotka täydentävät ulkokalusteiden kodinomaisen tyylin.